olejek rycynowy na trądzik

Olejek rycynowy to uniwersalny olej roślinny, z którego ludzie korzystają od tysięcy lat. Jest wytwarzany przez ekstrakcję oleju z nasion rośliny Ricinus communis. Nasiona te, znane jako fasola rycynowa, zawierają toksyczny enzym zwany rycyną. Jednak proces podgrzewania oleju rycynowego dezaktywuje go, umożliwiając bezpieczne stosowanie olejku. Posiada on wiele zastosowań medycznych, przemysłowych i farmaceutycznych. Jest powszechnie stosowany jako dodatek do żywności, leków i produktów do pielęgnacji skóry, a także jako smar przemysłowy i składnik paliwowy do biodiesla. W starożytnym Egipcie olej rycynowy był spalany jako paliwo w lampach, stosowany jako naturalny środek w leczeniu dolegliwości takich jak podrażnienie oczu, a nawet podawany kobietom w ciąży w celu stymulowania porodu. Dziś olej rycynowy pozostaje popularnym naturalnym sposobem leczenia typowych chorób, takich jak zaparcia i dolegliwości skórne, i jest powszechnie stosowany w naturalnych produktach kosmetycznych.

Olej rycynowy na skórę – właściwości

Olejek rycynowy posiada wszelkie właściwości lecznicze, jak i kosmetyczno. Najbardziej jednak znany jest z perspektywy pielęgnacyjnej. Ma właściwości regeneracyjne, które świetnie sprawdzają się w odnowie osłabionych, łamliwych i suchych włosów. Rycyna zamyka też łuski włosa, przez co końcówki się mniej rozdwajają. Jeśli posmarujemy olejkiem brwi lub rzęsy – pobudzi ich wzrost i sprawi, że będą gęstsze. Olej rycynowy jest bogaty w kwas rycynolowy – jednonienasycony kwas tłuszczowy. Tego rodzaju tłuszcze działają jak środki pochłaniające wilgoć i mogą być stosowane do nawilżania skóry. Posiada substancje zatrzymujące wilgoć, dzięki czemu zapobiega utratę wody przez zewnętrzna warstwę skóry. Olej jest często stosowany w kosmetykach w celu nawilżenia i dodawany do produktów takich jak płyny do demakijażu, kosmetyków i do kremów. Możesz również użyć tego bogatego oleju jako naturalnej alternatywy dla kupowanych w sklepie nawilżaczy i balsamów. Wiele popularnych produktów nawilżających znajdujących się w sklepach zawiera potencjalnie szkodliwe składniki, takie jak konserwanty, perfumy i barwniki, które mogą podrażniać skórę i szkodzić ogólnemu zdrowiu, dlatego warto zamienić je na olej rycynowy. Ponadto jest niedrogi i można stosować go na twarz i ciało. Olej rycynowy jest stosowany na przebarwienia i blizny, dzięki swoim regeneracyjnym właściwościom. Dodatkowo kwas rycynolowy, czyli główny kwas tłuszczowy występujący w oleju rycynowym, ma imponujące właściwości przeciwzapalne. Badania wykazały, że stosowanie oleju rycynowego miejscowo zmniejsza stan zapalny i łagodzi trądzik. Trądzik jest chorobą skóry, która może powodować zaskórniki, wypryski wypełnione ropą i duże, bolesne guzy na twarzy i ciele. Najczęściej występuje u nastolatków i młodych dorosłych i może negatywnie wpływać na samoocenę. Olej rycynowy ma kilka cech, które mogą pomóc zmniejszyć jego objawy. Olej rycynowy ma właściwości przeciwdrobnoustrojowe, które mogą pomóc w walce z przerostem bakterii po nałożeniu na skórę. Olej rycynowy jest również naturalnym środkiem nawilżającym, więc może pomóc złagodzić stan zapalny i podrażnienia typowe dla osób z trądzikiem.

Olejek rycynowy na twarz – jak stosować?

Olejek rycynowy, dzięki właściwościom antyseptycznym, oczyszcza skórę z zarazków, które powodują powstawanie krost i pryszczy. Dzięki witaminom A, E oraz kwasów tłuszczowych omega-6 olejek rycynowy odżywia skórę twarzy i wzmacnia włókna kolagenowe, dzięki czemu nasza skóra wygląda na dużo młodszą. Tak naprawdę pomimo skomplikowanych właściwości jest bardzo prosty w stosowaniu. Wystarczy nanieść go na wacik i delikatnie posmarować skórę. Odczekać około pół godziny, a następnie zmyć letnią wodą.

olej rycynowy na skórę

Olejek rycynowy na twarz – efekty

Olej rycynowy pomaga zwalczać stany zapalne, redukować bakterie i łagodzić podrażnioną skórę, co może być pomocne dla osób szukających naturalnego lekarstwa na trądzik. Nasz skóra staje się nawilżona, zdrowa i bez przebarwień.

Przeczytaj także