Domowa maseczka z ziemniaka na zmarszczki

Jeśli nie stać cię na drogie maseczki ze sklepu, to nic straconego! Modne dziś maseczki naturalne reklamuje się składnikami pochodzącymi z roślin, czyli… dokładnie tego, co najczęściej mamy w kuchni. W dodatku w gotowych maseczkach znajdują się zaledwie ekstrakty, a robiąc sobie domową maseczkę z mleka, ogórków lub ziemniaków dostarczamy skórze sto procent drogocennych składników. To dopiero luksusowe SPA!

Ziemniaki i ich właściwości odmładzające

Ziemniaki znane są z fantastycznych właściwości łagodzących i nawilżających skórę. Przed wojną pannom młodym radzono wykonanie maseczki z ziemniaka dzień przed ślubem, żeby cera była gładka i promienna. Surowe ziemniaki wspaniale łagodzą widoczność cieni pod oczami. Napinają skórę i pobudzają krążenie. Można pociąć ziemniaka na plasterki i ułożyć pod oczami lub wykonać masaż obranym ziemniakiem. Warto wstawić go na kilka minut do zamrażarki – taki chłodzący kompres ukoi wrażliwą skórę pod oczami. Ze względu na dużą zawartość witaminy C, potasu, miedzi i siarki ziemniaki są doskonałe dla osób borykających się z trądzikiem. Dodatkowo skrobia pomoże zmatowić skórę.

Maseczka z ziemniaka – opinie

Maseczka z ziemniaka cieszy się popularnością wśród zwolenniczek naturalnej pielęgnacji, a także wśród kobiet starszego pokolenia, które takie zabiegi stosuje od młodości. Maska jest banalna w przygotowaniu, a do tego tania. Jedyny wymagany składnik to ziemniak. Nawet wzbogacona wersja maseczki nie wymaga drogich i wyszukanych składników – najczęściej stosuje się mleko, ogórki, śmietanę i miód. Maska ziemniaczana jest wspaniałym elementem domowej, naturalnej pielęgnacji, a do tego łagodnej – nawet posiadaczki wrażliwej, podatnej na podrażnienia cery mogą bez obaw stosować maskę z ziemniaków. Co więcej, wymieszana z ogórkiem pomoże zmniejszyć stany zapalne i podrażnienia.

Maseczka z ziemniaka na zmarszczki – jak ją wykonać?

Do przygotowania podstawowej maseczki z ziemniaka będziemy potrzebować… ziemniaka i nic więcej. Najlepiej jest go nie obierać, ponieważ to w skórce są wszystkie witaminy i składniki odżywcze. Warzywo należy bardzo dokładnie umyć, a następnie zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i powstałą papkę nałożyć na twarz. Po piętnastu minutach zmyć letnią wodą. Osoby o cerze skłonnej do podrażnień, alergicznej i wrażliwej powinny stosować maseczkę z gotowanych ziemniaków. Do jej przygotowania jest potrzebny jeden duży, mączysty ziemniak (im więcej skrobii tym lepiej) i śmietana 36%. Ziemniaka trzeba ugotować w nieosolonej wodzie. Następnie po lekkim ostudzeniu ziemniaka rozgniatamy, dodajemy łyżkę śmietany, mieszamy i nakładamy na twarz. Do mieszanki można jeszcze dodać miód, który także wykazuje działanie łagodzące i przeciwzapalne.

Podobne wpisy