Popularny ostatnio olej jojoba to tak na prawdę wosk uzyskiwany podczas wycisku nasion simondsii kalifornijskiej pochodzącej z Ameryki Północnej. Obecnie jednak uprawa tej rośliny rozprzestrzeniła się także na inne kontynenty takie jak Ameryka Południowa, Azja czy Afryka. Wosk ten tężeje jednak dopiero poniżej pewnej temperatury (7 – 8 stopni Celsjusza). W temperaturze pokojowej zachowuje konsystencje olejku, stąd jego umowna nazwa – olejek jojoba. Jego rosnąca popularność wiąże się z zaskakująco pozytywnym wpływem na cerę i włosy. Jego właściwości zdrowotne i regeneracyjne zostały odkryte już dawno temu

Olej jojoba – właściwości

Olejek jojoba sam w sobie nie posiada ani zapachu ani smaku. Dzięki temu jest często stosowany jako główny składnik wielu kosmetyków. Jego skład bogaty w fitosterole i kwasy tłuszczowe sprawia, że olejek jojoba jest niezastąpiony w codziennej pielęgnacji skóry. Wpływ na to mają także zawarte w olejku witaminy A, E i F, które znane są ze swoich właściwości regeneracyjnych i przeciwstarzeniowych. Jednak jego głównym składnikiem jest palmitynian cetylu, którego właściwości odżywcze i natłuszczające są bardzo podobne do właściwości tak chwalonego oleju wielorybiego. Co istotne, preparaty oparte na olejku jojoba są również neutralne dla kobiet w ciąży, kobiet karmiących oraz małych dzieci. Dzięki temu są w pełni bezpieczne i znajdują szerokie zastosowanie w przemyśle kosmetycznym i medycznym.

Olejek jojoba – cena

Cena olejku jojoba jest ściśle powiązana z pojemnością butelki w jakiej jest on dystrybuowany. Najczęściej możemy spotkać male butelki o pojemności 50 ml. Cena takiej buteleczki zazwyczaj będzie oscylować w okolicach kilkunastu złotych. Możemy się także pokusić o zakup litrowej butelki. Wtedy jednak musimy być przygotowani na wydatek rzędu nawet 200 zł. Cena olejku jojoba jest także uzależniona od sposobu jego tłoczenia oraz tego czy jest to czysty olejek jojoba czy też został on rozcieńczony z innymi składnikami.

Olej jojoba na twarz

Olejek jojoba jest często stosowanym kosmetykiem do pielęgnacji twarzy. Jedną z jego najważniejszych cech i właściwości jest fakt, iż nie zatyka on porów w skórze, dzięki czemu może ona cały czas oddychać. Jednocześnie skutecznie ją nawilża dzięki łatwemu przenikaniu w głębsze warstwy naskórka. Ma on również właściwości natłuszczające i przeciwzapalne. Skutecznie też reguluje wydzielanie łoju skórnego czyli tak zwanego sebum. Dzięki stosowaniu olejku jojoba skóra nie wytwarza ani za dużo ani za mało łoju skórnego, zapewniając sobie odpowiednią ochronę.

Olej jojoba na włosy

Olejek jojoba ma również zbawienny wpływ na nasze włosy i skórę głowy. Dzięki swoim właściwościom jest często głównym składnikiem różnego rodzaju odżywek i masek do włosów. Działa on na włosy nawilżająco oraz ochronnie. Na skórze głowy podobnie jak podczas stosowania na cerze odpowiedzialny jest za regulowanie poziomu sebum. Stosując regularnie kosmetyki z olejkiem jojoba pozbędziemy się problemu przetłuszczających się włosów.

Przeczytaj także