Czym jest olej jojoba?

Popularny ostatnio olej jojoba to tak na prawdę wosk uzyskiwany podczas wycisku nasion simondsii kalifornijskiej pochodzącej z Ameryki Północnej. Obecnie jednak uprawa tej rośliny rozprzestrzeniła się także na inne kontynenty takie jak Ameryka Południowa, Azja czy Afryka. Wosk ten tężeje jednak dopiero poniżej pewnej temperatury (7 – 8 stopni Celsjusza). W temperaturze pokojowej zachowuje konsystencje olejku, stąd jego umowna nazwa – olejek jojoba. Jego rosnąca popularność wiąże się z zaskakująco pozytywnym wpływem na cerę i włosy. Jego właściwości zdrowotne i regeneracyjne zostały odkryte już dawno temu

Czytaj dalej

Jak ujędrnić skórę twarzy?

Wiele kobiet pewnie zastanawia się, jak ujędrnić skórę na twarzy bez ingerencji chirurga, igieł, skalpela, czy lasera. Trzeba przyznać, że wyłącznie dzięki takim zabiegom możemy uzyskać najbardziej oczekiwany efekt, jednak istnieją także mniej inwazyjne sposoby, które może nie w aż takim stopniu, ale na pewno w jakimś poprawią elastyczność i jędrność naszej cery. Warto zawczasu podjąć kroki, które poprawią kondycję skóry i wpłyną na jej gęstość, owal i wygładzenie. Należy najpierw zastanowić się, co tak naprawdę jest główna przyczyną jej marszczenia?

Czytaj dalej

Olejek rycynowy na trądzik i wszelkie problemy skórne

olejek rycynowy na trądzik

Olejek rycynowy to uniwersalny olej roślinny, z którego ludzie korzystają od tysięcy lat. Jest wytwarzany przez ekstrakcję oleju z nasion rośliny Ricinus communis. Nasiona te, znane jako fasola rycynowa, zawierają toksyczny enzym zwany rycyną. Jednak proces podgrzewania oleju rycynowego dezaktywuje go, umożliwiając bezpieczne stosowanie olejku. Posiada on wiele zastosowań medycznych, przemysłowych i farmaceutycznych. Jest powszechnie stosowany jako dodatek do żywności, leków i produktów do pielęgnacji skóry, a także jako smar przemysłowy i składnik paliwowy do biodiesla. W starożytnym Egipcie olej rycynowy był spalany jako paliwo w lampach, stosowany jako naturalny środek w leczeniu dolegliwości takich jak podrażnienie oczu, a nawet podawany kobietom w ciąży w celu stymulowania porodu. Dziś olej rycynowy pozostaje popularnym naturalnym sposobem leczenia typowych chorób, takich jak zaparcia i dolegliwości skórne, i jest powszechnie stosowany w naturalnych produktach kosmetycznych.

Czytaj dalej

Maseczka z węgla aktywnego – sposób na czystą cerę

maseczka z węgla aktywnego

Wszyscy powinni wiedzieć że dbanie o cerę powinno zaczynać się od jej odpowiedniego oczyszczenia. Oczyszczanie skóry twarzy to pierwszy podstawowy krok, którego nie warto, a wręcz nie wolno pomijać w codziennej pielęgnacji. Powinniśmy zacząć od zmycia makijażu. Po czym użyć produktu który usuwa wszelkiego rodzaju zanieczyszczenia oraz pozbywa się nadmiaru sebum. Oczyszczanie twarzy jest tak istotne ponieważ to ono pomaga uniknąć zatykania się porów oraz pojawiania się wyprysków czy innych problemów skórnych. Stosowanie maseczek w tym celu to bardzo dobra metoda. Często maseczki takie zawierają w swoim składzie węgiel aktywny. Dlaczego?

Czytaj dalej

Woda różana – naturalny tonik do twarzy

woda różana do twarzy

Woda różana jest płynem z wody i płatków róż, który ma wiele zastosowań. Można stosować ją jako perfumy, do pielęgnacji skóry, a nawet w kuchni. Najwięcej jednak zastosowań ma jako kosmetyk do twarzy. Nadaje się idealnie jako tonik do twarzy ponieważ ma neutralne pH dla skóry i raczej nie powoduje bez żadnych skutków ubocznych. Dlatego może być stosowana przez większość osób bez żadnych przeciwwskazań.

Czytaj dalej