Olejek rycynowy na trądzik i wszelkie problemy skórne

olejek rycynowy na trądzik

Olejek rycynowy to uniwersalny olej roślinny, z którego ludzie korzystają od tysięcy lat. Jest wytwarzany przez ekstrakcję oleju z nasion rośliny Ricinus communis. Nasiona te, znane jako fasola rycynowa, zawierają toksyczny enzym zwany rycyną. Jednak proces podgrzewania oleju rycynowego dezaktywuje go, umożliwiając bezpieczne stosowanie olejku. Posiada on wiele zastosowań medycznych, przemysłowych i farmaceutycznych. Jest powszechnie stosowany jako dodatek do żywności, leków i produktów do pielęgnacji skóry, a także jako smar przemysłowy i składnik paliwowy do biodiesla. W starożytnym Egipcie olej rycynowy był spalany jako paliwo w lampach, stosowany jako naturalny środek w leczeniu dolegliwości takich jak podrażnienie oczu, a nawet podawany kobietom w ciąży w celu stymulowania porodu. Dziś olej rycynowy pozostaje popularnym naturalnym sposobem leczenia typowych chorób, takich jak zaparcia i dolegliwości skórne, i jest powszechnie stosowany w naturalnych produktach kosmetycznych.

Czytaj dalej

Demakijaż twarzy – jaki preparat wybrać?

płyn - do demakijażu

Demakijaż powinien być najważniejszym wieczornym rytuałem przygotowującym skórę
do wieczornego odpoczynku. Wiele kobiet, jak i mężczyzn robi go niedokładnie lub nieumiejętnie. Często nie są świadomi jaki mają typ skóry i myśląc, że usuwają makijaż w prawidłowy sposób sprawiają sobie krzywdę.

Czytaj dalej